In de media

Pallium (september 2015)
Boekrecensie door Rob Bruntink

Egodocumenten van naasten over een overleden partner betreffen vaak hoofdzakelijk ervaringen en emoties over hetgeen gebeurd is. Dat is niet altijd interessant voor buitenstaanders. Het boekMedereiziger. Steun voor de partner van een ongeneeslijke ziekte van Marcella Tam weet echter een stapje verder te gaan. Ten eerste omdat in het boek niet alleen háár ervaringen staan, maar ook van andere ‘partners van’, vrienden, familie en buren. Ten tweede omdat Tam – in het werkzame leven coach/trainer op het gebied van persoonlijke ontwikkeling – informatie geeft die bedoeld is om toekomstige partners van ongeneeslijk zieken te helpen. Te helpen zichzelf niet voorbij te rennen bijvoorbeeld, en hulp te accepteren en/of te vragen. Of om écht contact te maken met hun zieke man of vrouw, zolang het nog kan. En behalve verzorger ook en vooral partner te blijven. Beide kenmerken tillen Medereiziger op tot een zinvol boek.

 

Nieuwsbrief Omgaan met verlies (november 2014)

De man van Marcella Tam overleed in 2012 aan kanker. Het boek is een steun voor de partner van de ongeneeslijk zieke, een rol die Marcella van binnenuit kent. Naast theoretische achtergrond, verhalen uit de praktijk, heeft ze in het boek gedichten opgenomen en oefeningen en reflectievragen. Marcella is opgeleid in Transactionele Analyse en systemisch werken. Het is een prachtig en gedegen boek geworden voor de partner van de ongeneeslijk zieke maar ook voor de omgeving en de professionals. Met een voorwoord van Carlo Leget.
Bron: Expertisecentrum Omgaan met Verlies

 

Recencie Nederlandse bibliotheken

De auteur is ontwikkelingssociologe, organisatiedeskundige, coach en trainster. Zij is ook ervaringsdeskundige, doordat ze haar man aan kanker verloor. In dit boek vloeien haar professionele deskundigheid en persoonlijke ervaringen samen. Andere partners van een ongeneeslijk zieke kunnen zich aan deze ervaringen spiegelen. Ervaringen die worden afgewisseld met theoretische modellen en handvatten die lezers kunnen helpen bij het grip krijgen op de chaos waarin ze terecht zijn gekomen. Het boek doorloopt verschillende stadia tijdens de ziekte van een dierbare: van de keiharde mededeling dat het binnenkort afgelopen is, via leven tussen hoop en vrees, overeind blijven, zorgverlener, amateurpsycholoog én levenspartner zijn, het contact met de kinderen, omgaan met twijfel en angsten, tot overgave, loslaten en rouwen. Niet alleen de expertise van de auteur en haar persoonlijke verhaal, ook de gesprekken met stellen van wie een van de twee sterven gaat, citaten van verliesprofessionals én gedichten maken dit boek tot een bron van informatie en ondersteuning. Toegankelijk en deskundig geschreven hulpboek voor partners met een dodelijke ziekte.